Aknė – kodėl ji atsiranda ir kaip ją gydyti?

Acne vulguris (paprastieji spuogai) – tai lėtinis, uždegiminis, daugiapriežastinis odos susirgimas, pažeidžiantis plauko folikulo - riebalinės liaukos kompleksą ir pasireiškiantis polimorfiniu bėrimu veide (dažniausia sritis), krūtinėje ir nugaroje. Tai viena dažniausių odos ligų, dėl kurių kreipiamasi į gydytojus dermatologus. Nors aknė dažniausiai pasireiškia paauglystėje, epidemiologiniai tyrimai rodo, kad aknės paplitimas suaugusiųjų žmonių tarpe didėja, ypač tarp moterų, todėl ši liga tampa vis aktualesnė įvairaus amžiaus grupėms.

 

Kodėl susiformuoja spuogai?

 Išskiriami keturi pagrindiniai aknės patogenezės veiksniai:

Androgeninių hormonų sukeltas riebalinės liaukos suaktyvėjimas ir išvešėjimas;

Plauko folikulo hiperkeratinozė;

Propionibacterium acnes (P.acnes) bakterijos buvimas plauko folikule;

Uždegimo atsiradimas – uždegimo mediatorių išsiskyrimas ir odos imuninio atsako pokyčiai.

 

Įrodyta, kad svarbią reikšmę ligos atsiradimui ir eigai turi ne tik paveldimumas, bet ir gyvenimo būdas. Didelę įtaką aknės sunkumui turi paciento mitybos įpročiai, rūkymas, stresas, aplinkos veiksniai bei odos priežiūra. Taigi, ligos atsiradimą gali lemti daug priežasčių, vienos iš jų nulemtos genetiškai, kitos – mūsų pačių elgesio.

 

Kaip galime suvaldyti šią ligą?

 Trumpai: kas yra rekomenduotina ir tai, ko reikėtų vengti, turint į spuogus linkusią odą.

 

Rekomenduojama:

Kreiptis į gydytoją 

Laikytis gydytojo paskirto gydymo rekomendacijų

Odos švara bei tinkamai nuvalyti makiažą

Odos drėkinimas

Apsauga nuo saulės spindulių

Tinkama mityba, pakankamas suvartojamų skysčių kiekis

Sveika gyvensena – fizinis aktyvumas

Kosmetika, skirta į spuogus linkusiai odai

 

Rekomenduojama vengti:

 Liesti rankomis veidą

Naudoti muilą veido odos prausimui

Naudoti spiritą

Rūkyti

Mechaniškai spaudant šalinti spuogus

Streso – svarbu psichologinis komfortas

 

Svarbu suprasti, jog aknė yra lėtinė liga, todėl rekomenduoja pirmiausiai kreiptis į gydytoją dermatologą, kuris suteiks visą reikiamą informaciją apie šią ligą, įvertins Jūsų odos būklę bei paskirs reikiamą gydymą bei odos priežiūrą. Šiai ligai būdingi pasikartojimo epizodai – liga linkusi atsinaujinti, todėl ilgalaikis, nuoseklus, kompleksinis gydymas yra pagrindas kovojant su akne.

 

Įveikti ligą padės režimas ir komandinis darbas

 Gydymo procesas reikalauja paciento pastangų ir kantrybės, todėl svarbus yra psichologinis nusiteikimas. Kartu su gydytoju tampate komanda, kurioje paciento užduotis yra laikytis paskirtų rekomendacijų, jei norite pasiekti tinkamą rezultatą.

 

Sergant akne riebalinės liaukos yra išvėšėjusios (turi daugiau skilčių nei įprastai) ir daug aktyvesnės, todėl pagaminama daugiau sekreto – sebumo. Tai sukelia nešvarios odos jausmą, pacientai linkę veidą plauti dažnai ir stipriai, tačiau to reikėtų vengti.

 

Svarbu palaikyti švarią odą bei nepamiršti tinkamai nuvalyti dekoratyvinę kosmetiką kiekvieną vakarą, bet plovimas neturi būti per dažnas, ar per stiprus, nes taip gali būti pažeistas odos barjeras bei išsausėti oda. Optimalus valymo dažnis nėra aiškus, tačiau dauguma dermatologų rekomenduoja du kartus per dieną plauti švelniu prausikliu. Rekomenduojama rinktis prausiklį, skirtą į spuogus linkusiai odai, bei vengti naudoti muilą veido odos prausimui – jis itin sausina odą.

 

Dėl hiperkeratinozės riebią odą rekomenduojama šveisti, tačiau ne dažniau nei 1k/sav. Žinoma, reikėtų vengti agresyvaus šveitimo aknės paveiktose vietose, kad būtų išvengta sudirginimo ir traumų, bei vengti šveitimo išsausėjusiose veido odos srityse. Tai gali per daug išsausinti odą, ko pasekoje atsiras jautrių, raustančių, šerpetojančių plotų veido odoje ir gali stiprinti odos uždegimas. Taigi, svarbu palaikyti veido odos švarą, stengtis neliesti veido rankomis, tinkamai ir švariai nuvalyti makiažą, rinktis švelnų prausiklį ir nepersistengti su veido odos šveitimu.

 

Subalansuota mityba turi didelę reikšmę bendrai savijautai. Čia svarbu priminti, kad oda yra didžiausias kūno organas, kuris atlieka itin daug funkcijų, todėl mityba yra neatsiejama dalis tinkamam odos funkcionavimui. Nepilnavertė mityba turi nemažą reikšmę akne ligos eigai ir sunkumui. Didelę įtaką turi aukšto glikeminio indekso produktai. Remiantis tyrimais nustatyta, kad vartojant pieno produktus, riebų maistą ir aukšto glikeminio indekso produktus, kraujyje padidėja insulino augimo faktoriaus – 1 (IGF – 1), kuris stimuliuoja riebalinių liaukų veiklą, o tai gali pasunkinti ligos eigą. Taip pat svarbu suvartoti tinkamą vandens kiekį per dieną, taip neleidžiant odai dehidratuoti. Oda turime rūpintis ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Sergantiems akne rekomenduojama laikytis tinkamos dietos, kuri yra kompleksinio gydymo dalis.

 

Kaip ir daugelyje ligų stresas yra vienas iš veiksnių provokuojantis ir sunkinantis ligos eigą. Streso metu pasikeičia tam tikrų hormonų aktyvumas, kurie veikia visą mūsų kūną, įskaitant ir odą – į tai reaguoja riebalinės liaukos ir suaktyvėja akne. Paradoksalu, tačiau aknė dažniausiai pasireiškia paauglystėje, o šiuo laikotarpiu pacientai yra itin jautrūs išvaizdos pokyčiams, todėl pati liga savaime sukelia nemažą stresą. Taigi, tarsi gaunasi užburtas ratas, kad pati liga kelia stresą, o stresas aktyvina ligos patogenezines grandis, taip sunkindamas ligos eigą. Todėl labai svarbu tinkamas psichologinis nusiteikimas. Rekomenduojama rūpintis psichologine sveikata, atlikti atsipalaidavimo pratimus, užsiimti fizine veikla. Viename tyrime nustatyta, kad pacientai sulaukė aknės paūmėjimo, kai nutraukė reguliariai atlikinėjamus atsipalaidavimo ir streso mažinimo pratimus. O kalbant apie stresines situacijas gyvenime, kuomet suaktyvėja akne, tarkim egzaminų laikotarpiu, reikėtų nepamiršti, kad aknės ligos sustiprėjimui įtakos turi ne tik stresas, bet ir dėl jo atsiradęs miego bei pilnavertės mitybos trūkumas.

Žinoma, rekomenduojama vengti žalingi įpročių, tokių kaip rūkymas. Buvo atliktas tyrimas, kuris parodė aiškų ryšį tarp rūkymo ir aknės sunkumo laipsnio, kurio metu buvo lyginami nerūkantys ir rūkantys pacientai. Cigarečių dūmuose esančios cheminės medžiagos - policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, skatina uždegimo mediatoriaus ir prostaglandinų veikimą, taip pat tris kartus didina riebalinės liaukos veiklą ir riebalų išsiskyrimą, todėl rūkantiems pacientams aknė pasireiškia sunkesne forma.

 

Kokią kosmetiką rinktis?

 Svarbu prisiminti, kad buitinės priemonės nėra tinkamos veido odos priežiūrai, o ypač aknės paveiktoms vietoms. Rekomenduojama nenaudoti muilo veido prausimui, spirito – spuogų dezinfekcijai. Tiek muilas, tiek spiritas yra itin stipriai dehidratuojančios priemonės ir netinkamos kasdieniai veido odos priežiūrai. Veikiant spiritu aknės pažeistas vietas odoje gali susiformuoti pigmentinės dėmės. Todėl tiek veido priežiūros priemones – prausiklius, tonikus, veido kremus, tiek kosmetiką rekomenduotina rinktis skirtą į spuogus linkusiai odai ir juos įsigyti vaistinėse.

 

Maskuojamosios makiažo priemonės turi būti be komedogeninių medžiagų. Odos priežiūros priemonės, skirtos į spuogus linkusiai veido odai, yra ženklinamos žalia spalva.

 

Jei turite aktyvų bėrimą nugaros srityje, rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai kokias priemones naudojate plaukų priežiūrai. Dažnai plaukų kondicionierių/kaukių sudėtyje yra medžiagų, kurios neigiamai veikia aknės ligos eigą, todėl rekomenduojama bent jau duše susitepus plaukus kondicionieriumi ar kauke susisegti ir neleisti suteptiems plaukams liesti nugaros odos.

Labai svarbu tinkamas odos drėkinimas. Kaip jau ir minėjome, vien tik netinkamas odos plovimas gali itin išsausinti odą, tačiau reikėtų nepamiršti, kad vaistai, skirti aknės gydymui, gali turėti sudedamųjų, kurios sausina odą, pvz.: benzoilo peroksidas. Tinkamas odos drėkinimas padės atstatyti odos barjerą bei leis odai funkcionuoti sklandžiau. Reikėtų nepamiršti, kad pirmiausiai oda turi būti sudrėkinama ir gydytojo paskirti vaistai tepami po kremo. Ir žinoma, norint tinkamai apsaugoti veido odą, naudokite apsaugines priemones nuo saulės, su SPF 50+, taip išvengsite odos pigmentacijos pakitimų. Taip pat tam tikri vaistai itin stipriai sąveikauja su saulės spinduliais, todėl vartojant vaistus reikėtų ne tik susitepti kremą nuo saulės, bet ir veido odą saugoti nuo saulės spindulių dėvint skrybelę. Net ir neturint aktyvios aknės, rekomenduojama naudotis apsaugą nuo saulės, nes tai gali užkirsti

kelią hiperpigmentacijai po uždegimo arba ją sumažinti.

 

 

Ar tikrai blogai, jei namuose bandysiu šalinti spuogus?

 Labai svarbu suprasti, kad spuogai neturėtų būti šalinami namuose juos spaudant. Nepamirškime, kad sergant akne – odoje vyksta uždegimas, todėl spausti spuogus yra pavojinga. Spaudžiant ne tik traumuojate jau ir taip sergančią odą, bet ir galime paskatinti formuotis randelius, pigmentines dėmes. Dėl veido odos gydymo reikėtų konsultuotis su gydytoju dermatologu, kuris individualiai rekomenduos, kurios priemonės Jums galėtų padėti.   Nors įrodyta, kad kosmetologinės procedūros kaip giluminis manualinis veido valymas, paviršinis odos šveitimas naudojant glikolio ar salicilo rūgštį bei šviesos ar lazerio terapija gali būti naudingos gydant aknę, svarbu šias procedūras aptarti su gydytoju ir jas leisti atlikti profesionalams.

 

 

Taigi, prieiname prie išvados, kad aknės gydymas yra kompleksinis ir deja, tik vaistų neužtenka. Svarbu yra geras psichologinis nusiteikimas, subalansuota mityba, gydymo rekomendacijų laikymasis ir tinkama veido odos priežiūra. Įrodyta, kad pacientams, gydomiems nuo spuogų, tinkamų odos priežiūros priemonių vartojimas padidina farmakologinio gydymo veiksmingumą ir pagerina gydymo rezultatus. Tinkama odos priežiūra gali sumažinti ar atitolinti aknės periodų pasikartojimus. Trumpai aptariant veido priežiūrą – svarbu naudoti produktus skirtus jautriai odai, kurie valo, drėkina ir apsaugo nuo saulės spindulių. Linkiu rūpintis ne tik išore, bet ir vidumi – būti sveikiems ir gydymo procese glaudžiai bendradarbiauti su gydytoju.

 

 

MEDO savanorė, estetinės medicinos gydytoja rezidentė Austėja Žibūdaitė

Palikti komentarą

Dėmesio! Prieš paskelbiant komentarą, jis turi būti patvirtintas.